top of page

Studio ii – Zevkler ve Renkler Tartışılmaz

Güncelleme tarihi: 26 Kas 2021

Studio ii – Zevkler ve Renkler Tartışılmaz

Sanat duyarlılığı ile resme bakmak


Renkler ve zevkler tartışılmaz diye bir deyim vardır. O yüzden bir resme bakıp insan kayıtsız kalabilir. Eğer benim beğenmediğim bir resim sizin hoşunuza gitmişse, sizi fikrinizden döndürmek beyhude bir uğraştır, lakin tercihler her zaman değişkenlik gösterir. Buna sebep olan faktörlerden biri de muhakkak ki özgün resimlerin farklı özelliklere sahip olabilecekleridir. Eğer bir sanat eseri kendine has yani özgün niteliklere sahipse, işte artık onun değeri sadece hoşumuza gidip gitmememize bağlı olmaksızın, nesnelleşir. Kendi hayatına devam eder. İşte benim de amacım böyle yaşayan eserlere imza atmak denebilir.


70 x 60 cm TÜAB(2020) - N o M a n' s L A N D - No 3


İşte burada sanat duyarlılığı önemli bir konudur, lakin eleştirel bakış açıları belirli bir kültür içinde yoğrulmuş, zenginleşmiş iç sesi ile birlikte nesnel bir yaklaşım ile değerlendirme birikimi kazanmış kişiler tarafından sanatçıları zenginleştirir.


İzleyiciler kadar sanatçıların da bir besin kaynağıdır tam da burası. İster sanatçı isterse öğrenci olsun, resimle veya sanatla ilgilenen herkes kendi yargılarını başkalarınınkiyle karşılaştırıp, neden aynı fikirde olup olmadığını anlayarak bir adım ileriye giderler. Neticede haya ve doğa ile yoğun deneyim içinde olanlar sanatın ne olduğunu anlamak yolunda daha donanımlıdırlar.


Tabi ki bu sanat duyarlılığı zamanın ruhuna göre değişken ve daha da önemlisi belirsizdir. İşte tam da burada sanatçıyı ayıran şey o belirsizliği nasıl netleştirdiği ve yaşayacak bir hale getirdiği, yani başka bir değişle hatları nasıl belirginleştireceğindedir. Ben bunu uzunca bir süre sadece resim yaparak icra etmeme ragmen artık metinlerin de sanatımın bir parçası olması gerektiğini ve bu şekilde bütünleşeceklerini hissettim.



60 x 60 cm TÜAB (2019) - N o M a n' s L A N D - No 4


Lakin resimlerime bakıldığında dürtülerin düşüncelerin önüne geçtiğine bir çok defa şahitlik ettim ve kendimce bununla ilgili durmaksızın devam edecek hayal gücünü kesmeden düşünce ve duyarlılık konusunda kendi katkımı yapmaya karar verdim.


Kanım odur ki ancak düşünce ve duyarlılık arasında sağlıklı bir denge olduğunda sanat kültürünün de ilerleyeceğini düşünüyorum. Bir taraf ötekine üstün geldiğinde resimlerimde belki de öne çıkan denge konusunun eksiye gittiğini fark ediyorum, ve dürtülerin daha çok öne çıkabildiğine tanıklık ediyorum.


Öte yandan da düşünceler öne çıkıp, hisler arkaya itildiğinde ise gerçeklik ortadan kayboluyor.



Yakın çekim

80 x 120 cm TÜYB (2019) - N o M a n' s L A N D - No 290



İşte her resmimde yaşadığım o kaygı, resme bakan kişinin kendisine sunulan görsel, zihinsel ve duygusal bir gerçekliğin ifadesindeki şiirsellik - beni en çok heyecanlandıran şey bu ikisi arasındaki dengeyi iyi kurmak ve onun yeterince oksijen ile beslenmesini sağlamak.


Bu konuda hassasiyetimi açtığım sergilerde resimlerimi eleştiren sanatseverlerin, sanatla ilişkisini tam olarak anlamaya çalışarak ve resmim ile girdiği diyaloğa tanıklık ederek bir sonraki üretimimde motivasyon kaynaklarımdan biri olmasına özen göstermeye çalışıyorum.Bu şekilde sanatçı kişiliğim hep bir arayış ve beslenme döngüsünde gelişirken, heyecanım gün geçtikçe yeni eserlere boyalar vasıtasıyla evriliyor.


80 x 120 cm TÜYB (2019) - N o M a n' s L A N D - No 290

32 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Hoşgeldiniz!

bottom of page